Dunne darmwand


Twee schema's van het spijsverteringsstelsel zijn afgebeeld in Fig. 3 (mondholte en gebit zijn beschreven in een ander artikel). 3a gebruikt men enkel ter oriëntatie; het is zeer overzichtelijk maar geeft geen anatomische details en geen topografische ligging van de organen weer. 3b houdt meer rekening met de werkelijke anatomische kenmerken; het is uiteraard complexer en minder duidelijk. De "ophangbanden of vliezen die de darmen op hun plaats houden - mesenteria - zijn niet aangegeven. Typische en opvallende eigenschappen van het spijsverteringsstelsel van cavia's zijn: Slokdarm is zeer smal: het lumen is nog geen 2 mm breed. Verder is het dunwandig, weinig gespierd (kwetsbaar!) en schuin ingeplant in cardia (het eerste deel van de maag). Omwille van deze schuine inplanting (en enkele specifieke kenmerken van de bezenuwing van dit deel) kunnen cavia's niet braken of boeren bij uitzetting of overbelasting van de maag.

om het lumen (de binnenste opening) heen. De spierlagen zijn niet altijd even goed ontwikkeld of geordend; de spiercellen kunnen van richting veranderen (maag of zeer sterk ontwikkeld zijn zoals in afsluitingen van compartimenten (sfincters - gespierde afsluitingen in de maag en anus). In de blinde en dikke darm van de meeste dieren is de buitenste spierlaag niet continu, maar gegroepeerd in overlangse banden ( taeniae ). Bij cavia's ontbreekt de buitenste laag in de hele dikke darm (zie verder).  Tussen de twee lagen bevindt zich een complex zenuwstelsel - het myentherische zenuwstelsel of de plexus van auerbach (zie. Deze plexus staat deels onder controle van het autonome zenuwstelsel, maar kan grotendeels ook zelfstandig functioneren (dus bij uitval van het autonome zenuwstelsel, zoals bij hersen- of ruggemergschade kan de darm nog enigszins vanzelf bewegen). De buitenste laag van de darm bevat vooral bindweefsel ( adventitia ) en in de buikholte nog een laagje epitheelcellen (mesotheel of serosa ). 3a: Een schematische voorstelling van het spijsverteringsstelsel bij cavia's, volgens Stevens en Hume, 1995. 3b: Een topografische voorstelling van het spijsverteringsstelsel bij cavia's. Voor de duidelijkheid zijn de lever, het grote omentum (omentum majus) en de overige mesenteriën niet geschetst.

Mucosa is de functionele laag van coloscopie de darm. Het oppervlak is sterk vergroot door de aanwezigheid van weefseluitstulpingen (vlokken of villi ). Mucosa bevat gespecialiseerde cellen (enterocyten, zie fig. 1b) die de voedingsstoffen opnemen. Verder zijn er slijmbekercellen die slijm uitscheiden. Aan de basis van een vlok zitten er verschillende cellen die enzymen en oefeningen hormonen aanmaken, en sensorische informatie doorgeven over de toestand van de darm (bv de zuurgraad, vulling, aanwezigheid van eventuele schadelijke stoffen enz.). Onder het epitheel bevinden zich een dunne laag spierweefsel en daaronder een dikke laag bindweefsel ( tela submucosa ). Het bindweefsel is zeer rijk aan bloedvaten, zenuwcellen (de plexus van meissner of submucosale plexus) en lymfefollikels. De lymfefollikels zijn vooral aanwezig in het laatste stuk van de dunne darm - ileum (platen van peyer of galt - gut-associated lymphoid tissue ). De functies van deze structuren zijn: doorgeven van de opgenomen voedingsstoffen naar het bloed, vervoeren van informatie uit en naar de darm, en afweren van infecties. Onder de bindweefsellaag vinden we de belangrijkste spierlagen die de darmperistaltiek regelen (zie fig.

Dunne darm - wikipedia


Spijsverteringsstelsel: anatomie en, fysiologie, dit hoofdstuk bevat de achtergrond informatie over de structuren en functies van het maag-darmstelsel, met nadruk op specifieke kenmerken van de spijsvertering bij cavia's. Deze informatie is nodig om de overige hoofdstukken (pathologie van het spijsverteringsstelsel) te begrijpen. Klik op de links in de onderstaande tabel. 1a: Een pijn schematische voorstelling van de doorsnede door de darm. 1b: Een detail van het epitheel van het duodenum: darmvlokken, histologische coupe, azan kleuring. 2: zo werkt peristaltiek: samentrekking van de kringvormige laag maakt het lumen smaller; samentrekking van de overlangse laag schuift het voedselbolletje (groen) door. De doorsnede door de darm is schematisch afgebeeld in Fig. De volgende structuren zijn aanwezig (van binnen naar buiten Epitheel (mucosa). Dit is de binnenste bekleding: het sterk geplooide slijmvlies ( mucosa ).

Gps, navigatie kaarten programma


Het gevreesde parvovirus, waar volwassen honden maar vooral puppy's aan dood kunnen gaan, komt gelukkig steeds minder voor. Het parvovirus wordt steeds meer uitgebannen door het goed vaccineren van de honden in Nederland. Puppy's met Parvo (vooral pups zijn gevoelig) worden nu nog vooral gezien bij fokkers in Belgie, brabant en in het Oosten van het Nederland. Een goede hygiene is het allerbelangrijkste om een Parvobesmetting bij een fokker te voorkomen. Therapie bij een virale diarree, door een licht verteerbaarvoer in kleine hoeveelheden te geven kunnen maag en darmen tot rust komen. Indien de hond heel slecht is wordt er een intraveneus infuus aangelegd. De hond wordt zo slecht omdat het uitgedroogd raakt door het vele vochtverlies en het niet opnemen van vocht en voedingsstoffen.

Als een virus de oorzaak is van diarree blijft dit meestal niet beperkt tot 1 hond. Vaak is het zo besmettelijk dat honden elkaar aansteken en buik er meerdere honden tegelijkertijd diarree hebben: "het heerst". We zien in de praktijk dat er vaak meerdere honden met diarree in dezelfde periode langskomen. Bij een diarree van virale oorsprong is de lichaamstemperatuur vaak verhoogd, bij deze honden is de temperatuur vaak boven de 39,5! Normaal ligt deze tussen de 38-39 graden celcius (rectaal gemeten).

Door deze hoge temperatuur zijn de honden vaak slomer en de diarree gaat ook vaak gepaard met overgeven. Het overgeefsel en de diarree kunnen in heftige gevallen bloederig zijn. Er zijn een aantal virussen die diarree kunnen veroorzaken. De meest voorkomende is het coronavirus. Dit geeft vrij milde klachten die bestaan uit braken en diarree, meestal zonder bloedbijmenging.

Je tanden die uitvallen andere veelvoorkomende dromen met

Ook als gevolg van deze onbedoelde tussendoortjes kunnen diarree en overgeven ontstaan. Therapie bij diarree door voerverandering, door een licht verteerbaar voer (bijv. Id van Hill's ) in kleine hoeveelheden afslanken te geven kunnen de darmen tot rust komen. Daarbij geven we een middel dat een beschermlaag over de maag en darmen legt en indien nodig remmen we het overgeven met medicijnen. Diarree ten gevolge van een virus. Zoals hierboven beschreven is een voerverandering of iets verkeerd eten de meest voorkomende oorzaak van acute diarree. Een tweede, veel voorkomende oorzaak van diarree vormt de virale enteritis. Als gevolg van een besmetting met een virus kunnen diarree en braken optreden.

Coloscopie - maag lever Darm Stichting

Bij goedkopere voeren kan de eiwitbron per charge wisselen. Dat houdt in dat de samenstelling van betekenis het voer per zak kan verschillen. Hierdoor kan diarree ontstaan als er een nieuwe zak hondenvoer aangebroken wordt. Ook het abrupt wisselen van voeren onderling kan overgeven en diarree tot gevolg hebben. Het is daarom verstandig om een verandering van voer altijd geleidelijk door te voeren. Tot slot heb je niet altijd controle over wat je hond allemaal binnenkrijgt. Honden lopen tijdens het uitlaten de kans om iets op te eten wat slecht kan vallen.

Helaas wordt er dan niet op de kwaliteit van het voer gelet. Nu is lang niet elke hond even gevoelig voor een kwalitatief minder goed voer. Of een voer al dan niet geschikt is voor je hond is makkelijk te bepalen: als je hond meer dan 2x per dag slecht gevormde ontlasting heeft en daarbij nog vieze scheten laat dan is dat voer niet geschikt voor je hond. Een kwalitatief goed voer zoals Hill's Pet Nutrition of royal Canin is duurder dan een doorsnee "supermarkt" voer. Dit prijsverschil zit hem in een aantal zaken. Ten eerste is de kwaliteit van de gebruikte eiwitten en de verteerbaarheid van het voer veel hoger dan die boek van een goedkoper voer. Deze betere verteerbaarheid uit zich in minder vaak poepen en ontlasting die goed gevormd. Ook de vacht glanst meer en de typische hondenlucht wordt minder. Ten tweede kan door het gebruik van vaste leveranciers een constante hoge kwaliteit gegarandeerd worden.

A visual Dictionary of Architecture architecture

Normale ontlasting of diarree? Een hond heeft normaal 1 of 2 keer per dag goedgevormde, stevige ontlasting. Als je hond dunne of brijige ontlasting heeft in plaats van goed gevormde ontlasting spreek je van diarree. Oorzaken van acute diarree, er zijn diverse oorzaken voor het ontstaan van diarree. We zullen de meest voorkomende oorzaken van diarree voor u op een gisting rijtje zetten en bespreken: voerverandering of een niet goed verteerbaar voer viraal: coronavirus, parvovirus spoelwormen flagellaten zoals giardia voedingsallergie of voedselovergevoeligheid, de meest voorkomende oorzaak is een verandering van voer. De darmen hebben zich ingesteld op een bepaalde voersoort en als er plotselinge veranderingen hierin komen kan er diarree ontstaan. Voer als oorzaak van diarree. Een kwalitatief goed voer is belangrijk voor de hond. Vaak is de prijs een doorslaggevend argument in de keuze van een voer.

Dunne darmwand
Rated 4/5 based on 483 reviews